Da bi zaštitili kožu od štetnog UV zračenja trebamo nanijeti i odgovarajući preparat prije sunčanja. To mogu biti različita ulja ili uljne mješavine, ili pak losioni i kreme za sunčanje.

Novi proizvod kozmetičke linije Mystery je Body butter SUN,  dobijen kombinacijom biljnih ulja, tako da ovakav proizvod pored zaštitnog faktora koji posjeduje pomaže koži da ostane hidrirana i svježa, te štiti kožu od preranog starenja.

Odlučili smo se za izuzetno bogatu kombinaciju baznih ulja i maslaca, kao što su kakao i ši maslac, te ulje makadamije koje je bogato vitaminima A i E, izuzetne moći upijanja, sa procjenjenim zaštitnim faktorom 6.

Avokado ulje je još jedno ulje poželjno u preparatima za sunčanje jer štiti kožu od gubitka vlage i ima procenjeni UV faktor 4 – 15. Bogato je vitaminima A,E,D i vitaminima B kompleksa. Takođe je bogato i neosapunjivim materijama kao što su steroli, fitosteroli, karotenoidi. Svi ovi sastojci su izuzetno djelotvorni u hidrataciji epidermisa, uz istovremenu regeneraciju kože, te pomoć u sintezi kolagena i elastina.

suncanje_01 Macerat korijena mrkve  je izuzetno bogat beta karotenom, te se najčešće koristi za sunčanje i tamnjenje kože, kao i za tretiranje ožiljaka i tamnih mrlja.

Bazno ulje mrkve je skupo i visokokvalitetno ulje sa snažnim protivupalnim i antioksidativnim osobinama. Odlično je za njegu prije i poslije sunčanja, te tretiranje opekotina.

Nakon sunčanja potrebno je regenerisati kožu. Za regeneraciju kože odlično je nevenovo ulje ili nevenova mast. Takođe možete koristiti i melem od lavande. Melemi se izrađuju od baznih ulja koja doprinose umirenju i regeneraciji kože u vrelim ljetnjim mjesecima. Melem od lavande je bogat eteričnim uljem lavande i pomoći će u zaštititi kože od insekata. Takođe, lavanda će doprinijeti umirenju već nastalih rana od uboda komaraca.

Hidrolati imaju umirujuće i protivupalno djelovanje na kožu, smiruju simptome na koži kod iritacija i alergija, omogućavju osvježavanje i toniziranje kože, podstiču regeneraciju kožnih ćelija.

Pogodni su i za izuzetno osjetljivu kožu.

Mystery tonik smilje kao osnovni sastojak sadrži hidrolat smilja koji djeluje regenerativno, pročišćavajuće, rashlađujuće; pomaže kod uboda insekata; idealan je kao sprej za osvježavanje lica i tijela tokom ljetnih vrućina.

Treba naglasiti da tokom ljeta treba piti mnogo tečnosti te izbjegavati sunčanje u periodu od 11-17 sati što se pogotovo odnosi na malu djecu i starije osobe.

Osobe koje pate od „alergija na sunce“ bi se trebale postepeno izlagati sunčevom zračenju i svakako kožu dobro pripremiti na takav tretman. To se postiže raznovrsnom ishranom s posebnim naglaskom na voću i povrću koje je bogato antioksidansima. Najvažniji za kožu su sigurno vitamini A, C, E, flavonoidi, polifenoli, antocijani, te čuveni beta karoten toliko često preporučivan kao priprema za sunčanje.

Konzumiranje zelenog čaja umanjiće svrab kod alergijskih reakcija i zaštititi tijelo od slobodnih radikala.

Važno je napomenuti da preparate za sunčanje treba nanositi u velikim količinama na kožu i nakon svakog kvašenja kože.

Prvi sloj preparata za sunčanje treba nanositi 30 minuta prije izlaganja suncu, tako da se preparat upije u gornji sloj kože. Uvijek je potrebno preparat ponovno nanijeti nakon plivanja, ali pričekajte da se koža osuši. od sunca

Svi Mystery preparati su napravljeni od 100 % prirodnih sastojaka.

Učinite ovog ljeta nešto dobro za svoju kožu.