Da biste pravilno njegovali svoju kožu potrebno je da je razumijete.

Tip kože uglavnom ostaje isti tokom cijelog života dok na stanje kože mogu uticati spoljašnji uslovi, proizvodi koje koristite, nivo stresa, ishrana, način života i još mnogo toga.

Prema TIPU koža može biti normalna, suva, masna i kombinovana.

Da biste pravilno odredili svoj tip kože najbolje je da to činite nakon pranja i čišćenja lica. Pričekajte sat vremena, a zatim pregledajte kožu u ogledalu, dodirnite je i opipajte.

TIPOVI KOŽE 🌿

🌿 NORMLANA KOŽA niti je masna niti se ljušti. Meka i glatka je na dodir.

🌿 MASNA KOŽA. Karakteristika masne kože proizvodnja je viška sebuma koji je prisutan na površini kože. Kod ovog tipa kože često ćete primijetiti višak ulja na površini kože. Takođe, uobičajeno je da osoba s masnom kožom ima proširene i velike pore te se često koža sjaji.

🌿 SUVA KOŽA može davati osjećati zategnutosti i perutanja. Najčešće ima uske i zatvorene pore te je ponekad čak i hrapava na dodir.

🌿 KOMBINOVANA KOŽA ima svojstva sva tri gore navedena tipa kože. Obično je koža masna u T-zoni i normalna, suva ili dehidrirana na obrazima.

Kada je u pitanju određivanje tipa kože ljudi su često zbunjeni jer miješaju tip i stanje kože. Stanje kože se mijenja u zavisnosti od godišnjeg doba, stresa, ishrane, unosa vode u organizam i to ne samo mjesečno nego se može mijenjati i svakodnevno.
Zato je izuzetno važno da gledate, osjetite i posmatrate sve promjene na vašoj koži i prilagodite svoju njegu kože u skladu sa zahtjevima.

❗️Nemojte miješati stanja kože sa svojim tipom kože! Od stanja kože zavisi koje proizvode trebate koristiti kako biste to stanje kože brže i učinkovitije riješili.

STANJA KOŽE 🌿

🌿 DEHIDRIRANA KOŽA je najčešće stanje kože sa kojim se susrećemo. Karakteriše je nedostatak vlage i dehidracija. To je nedostatak vode, a ne ulja, tako da čak i masna koža može biti dehidrirana. Dehidrirana koža često može pokazivati znakove upale, svraba, iritacije, preosjetljivosti i zatezanja. Fine linije i bore na području oko očiju često su vrlo vidljive te pogrešno kategorizirane kao bore smijalice, a ustvari su nastale zbog dehidracije. Jedno od sredstava u borbi sa dehidratacijom kože lica jesu TONICI. 💦 MYSTERY TONIK RUŽU koristite da hidrirate masnu kožu, SMILJE za suvu kožu, LAVANDU za osjetljivu kožu. Normalan tip kože hidrirajte tonikom koji vam se najviše dopada.

🌿 OSJETLJIVA KOŽA može reagovati na uobičajene proizvode koje koristite crvenilom, svrabom ili osipom. Često koža postaje osjetljiva zbog nečega što se dešava u tijelu, kao što su to, na primjer, hormonske promjene. Blaga formulacija MYSTERY KREME ZA NORMALNU KOŽU omogućiće vam nesmetanu njegu i najosjetljivije kože zahvaljujući njenim blagim sastojcima kao što su bademovo ulje i eterično ulje ruže. 🌹

🌿 KOŽA SKLONA AKNAMA je često stanje kože, čak i kod osoba koje su već izašle iz puberteta. Najčešće je prateći element masne kože. Karakteriše je siva, upaljena koža sa začepljenim porama. ✅ MYSTERY KREMA ZA MASNU I KOMBINOVANU KOŽU pomoći će u regulaciji upalnih stanja, te umirenju akni na licu.

🌿 ZRELA KOŽA je tanka i osjetljiva jer starenjem dolazi do gubitka zaštitnog sloja masnoće. Takođe, koža gubi elastičnost i tonus pa dolazi do opuštanja tkiva. Pojava sitnih linija, bora te nabora stalno je prisutna u koži. ❗️ANTI – AGE KREMA sa hijaluronskom kiselinom i eteričnim uljem smilja doprinjeće povećanju elastičnosti zrele kože, nahraniti je i pojačati tonus kože.